Sposób przygotowania
Mleko i maślankę podgrzewamy razem aż będą lekko ciepłe. Odstawiamy.
W osobnym naczyniu drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy odrobinę letniej maślanki z mlekiem i zasypujemy 30-stoma gramami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Po tym czasie mieszamy razem wyrośnięte drożdże, pozostałą część mleka i maślanki, resztę mąki (czyli pozostałe 470g), sól, jajko.
Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione i ostudzone masło. Ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 min., by wyrosło. Następnie zagniatamy ciasto (bardzo krótko) i ponownie odstawiamy na 45 min.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 lub10 części, a z każdej części formujemy kuleczkę. Uformowane bułeczki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200oC.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy makiem lub sezamem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż wierzch się ładnie zarumieni.
Przepis pochodzi z: cakesfromheart.blogspot.com (wpis z 05.03.2013)