Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i cukrze i odstawić do wyrośnięcia.
Do osobnego naczynia wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami. Całość dobrze zagnieść (ok.10 min) aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Po tym czasie lekko zagnieść i podzielić na 10 części, a z każdej uformować owalną bułeczkę.
Poukładać na wysmarowanej tłuszczem blasze w odstępach ok. 2,5cm.
Odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Piec 10-50 min. w 220oC
Przepis pochodzi z: arabeskawaniliowa.blogspot.com
Notatki
W oryginalnym przepisie jest napisane, że mleko można zastąpić maślanką lub wodą.
Ja skorzystałam z mleka. Moje bułeczki wyszły nieco mniej kształtne, ale puszyste i miękkie.
Z powodzeniem można je serwować ze słodkimi dodatkami jak dżem, lub po prostu z szynką.
Ponieważ to były pierwsze bułeczki jakie robiam, to ich kształt pozostawiał wiele do życzenia, za to smak zachęcił mnie bardzo do dalszych prób i praktyk :)