Brioszki z szafranem

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 14 kwietnia 2014

Zgrabne, małe bułeczki, ślicznie zabarwione szafranem na lekko żółty kolor. Aż kusi mnie by przepis powtórzyć i włożyć taką jedną do koszyczka. Póki co wszystkie zostały spałaszowane z uśmiechami na twarzach i mruczeniem z zadowolenia. Zgaduję, że smakowały ;)
Brioszki z szafranem
Składniki
Przepis na 12 brioszek pieczonych w formie do muffinek (można także użyć małej keksówki):
 
  • 370 g mąki tortowej
  • 50 g drobnego cukru (dodałam zwykły cukier kryształ)
  • 7 g drożdży instant (zazwyczaj jest to 1 saszetka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 100 ml letniego mleka (nie może być zbyt ciepłe)
  • szczypta mielonego szafranu
  • 170 g masła (o temp. pokojowej)

 

Dodatkowo:

 

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu bułeczek
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy cukier, drożdże, sól i jajka. W osobnym garnuszku mieszamy mleko z szafranem i dodajemy do mąki.

Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Jeżeli  ciasto zagniatamy ręcznie, robimy to ok. 10 min., a jeżeli używamy miksera z końcówką haka do ciast drożdżowych, wówczas czas ten skracamy do 5 min.

Pod koniec zagniatania dodajemy masło (cały proces wyrabiania ciasta powinien trwać wspomniane 5 lub 10 min, w zależności od metody).

Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, można dodać troszkę więcej mąki.

Na koniec ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

Po tym czasie formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem i posypujemy lekko mąką.

Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części odrywamy mały kawałek. Z większego kawałka formujemy kulkę, którą wkładamy do foremki. Na wierzchu naszej dużej kulki robimy małą dziurkę. Mniejszy kawałek natomiast formujemy w małą kulkę, którą wkładamy do dziurki większej kulki.

Tak przygotowane babeczki odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Nagrzewamy piekarnik do 180oC.

Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 min. (do suchego patyczka).

Jeżeli w trakcie pieczenia zauważymy, że wierzch bułeczek jest za bardzo zarumieniony, w miarę szybko wyjmujemy je z piekarnika, górę owijamy folią aluminiową, a następnie dopiekamy do końca pozostałego czasu.



Źródło przepisu: kwestiasmaku.com (tytuł: Brioszki szafranowe)
 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze