Składniki
Przepis na 12 brioszek pieczonych w formie do muffinek (można także użyć małej keksówki):
- 370 g mąki tortowej
- 50 g drobnego cukru (dodałam zwykły cukier kryształ)
- 7 g drożdży instant (zazwyczaj jest to 1 saszetka)
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 100 ml letniego mleka (nie może być zbyt ciepłe)
- szczypta mielonego szafranu
- 170 g masła (o temp. pokojowej)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu bułeczek
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy cukier, drożdże, sól i jajka. W osobnym garnuszku mieszamy mleko z szafranem i dodajemy do mąki.
Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Jeżeli ciasto zagniatamy ręcznie, robimy to ok. 10 min., a jeżeli używamy miksera z końcówką haka do ciast drożdżowych, wówczas czas ten skracamy do 5 min.
Pod koniec zagniatania dodajemy masło (cały proces wyrabiania ciasta powinien trwać wspomniane 5 lub 10 min, w zależności od metody).
Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, można dodać troszkę więcej mąki.
Na koniec ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po tym czasie formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem i posypujemy lekko mąką.
Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części odrywamy mały kawałek. Z większego kawałka formujemy kulkę, którą wkładamy do foremki. Na wierzchu naszej dużej kulki robimy małą dziurkę. Mniejszy kawałek natomiast formujemy w małą kulkę, którą wkładamy do dziurki większej kulki.
Tak przygotowane babeczki odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Nagrzewamy piekarnik do 180oC.
Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 min. (do suchego patyczka).
Jeżeli w trakcie pieczenia zauważymy, że wierzch bułeczek jest za bardzo zarumieniony, w miarę szybko wyjmujemy je z piekarnika, górę owijamy folią aluminiową, a następnie dopiekamy do końca pozostałego czasu.
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com (tytuł: Brioszki szafranowe)