Barszcz z uszkami

Kategoria: Zupy,Boże Narodzenie
Dodano: 31 października 2012
Składniki
  • 20g suszonych grzybów (namoczyć dzień wcześniej)
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 duże buraki
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • koncentrat z buraków ćwikłowych (używam firmy Krakus)
  • trzy ząbki czosnku
  • połówka cytryny
  • pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić i zalać 3-4 litrami wody. Buraki obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w paseczki szer. ok. 0,5 cm i wrzucić do warzyw.

Całość zagotować. Dodać umyte i pokrojone w dużą kostkę grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok 1,5h.

Na koniec dodać 3/4 butelki koncentratu, wyciśnięty sok z cytryny (bez pestek), cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę soku z cytryny lub czosnku.

Podawać z uszkami :)
 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

Sok malinowy

kategoria Domowej roboty

Babka na żółtkach

kategoria Ciasta,Wielkanoc

OSTATNIO SKOMENTOWANE