Babka na żółtkach

Kategoria: Ciasta,Wielkanoc
Dodano: 02 kwietnia 2018
Często zdaża mi się robić przepisy oparte na białkach kurzych jaj, no i dodatkowo mam w domu miłośnika bez. To jest przepis idealnie usupełniający się z moim zapotrzebowaniem na same białka, gdyż w tym przypadku wykorzystujemy tylko żółtka jaj (i oczywiście inne składniki). Poza tym otrzymujemy naprawdę dobrą babkę :)

Babkę robiłam z połowy porcji składników z dwóch powodów: po pierwsze miałam blachę nieco mniejszych rozmiarów niż zwykle, bo o średnicy ok. 20cm, a po drugie, bo miałam już jedną upieczoną, a ta była okazją do wypróbowania przepisu. Aby jednak nie „zababkować” się do reszty składniki podzieliłam na pół i oto jest - babka, która zniknęła ze stołu jeszcze szybciej, niż się na nim pojawiła.
 

Babka na żółtkach
Składniki
  • 500g mąki
  • 1 szkl. śmietanki (30-36%)
  • 70g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 150g cukru
  • 10 żółtek
  • 150g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Babka na żółtkach gotowe
Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, zalewamy mlekiem, mieszamy i oprószamy1 łyżką mąki. Odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia.

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zaparzamy nią 1/3 część mąki. Odstawiamy do ostygnięcia.

W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem i solą na puszystą masę.

Do ostudzonego ciasta parzonego dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Gdy ciasto już lekko podrośnie, dodajemy masę z żółtek, pozostałą część mąki i całość dość długo zagniatamy. Podczas wyrabiania można dodać rodzynki.

Gładkie, jednolite ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1h. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na ok.30 min.

Pieczemy w 180oC przez ok.40 min. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem.

 

Przepis pochodzi z: arabeskawaniliowa.blogspot.com
 

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze