Babka cytrynowa

Kategoria: Ciasta,Wielkanoc
Dodano: 23 marca 2018
Jako, że święta Wielkanocne przed nami, a szukałam ostatnio pomysłów na podwieczorek, padło na tę właśnie babkę. Jest bardzo delikatna, ale nie za bardzo krucha. Lekko mięsista, z nutką smaku cytrynowego - nie jest tak super, mocno cytrynowa, raczej łagodna, co mi akurat bardzo posmakowało. Jeśli ktoś lubi, dla zintensyfikowania smaku cytrynowego można dodać sok z połówki cytryny lub dodatkowo skórkę z kolejnej połówki tegoż cytrusa. Dla mnie jest OK. No może nieco mniej cukru dodam następnym razem, bo w połączeniu z lukrem robi się już naprawdę słodko.
 
Babka cytrynowa
Składniki
Wszystkie składniki powinny byś w temperaturze pokojowej 
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka (oddzielamy białka od żółtek)
  • 1 duża cytryna (myjemy i sparzamy)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Babka cytrynowa gotowe
Sposób przygotowania
Przygotowujemy foremkę na babkę - taką z kominem. Smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką.

​Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

​Malo ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy kolejno żółtka i otartą skórkę z jednej cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką

​W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy. Wszystko ponownie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.

​Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 50 min, do suchego patyczka.

​Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku na ok. 10 min, przy uchylonych drzwiczkach, a po tym czasie wyjmujemy i przekładamy ostrożnie na kratkę do studzenia. Teraz można babkę udekorować lukrem*
Notatki
* Zwykle by zrobić lukier sypie kilka łyżek cukru pudru, dodajkę łyżeczkę soku z cytryny (nie zawsze) i odrobinkę wody. Wodę dodaję zupełnie "na oko" w zależności od tego, jak gęsty potrzebuję lukier w danej chwili. Wystarczy dodać orobinę wody, porządnie wymieszać i w zależności od potrzeb dodawać jej więcej lub nie.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Krzys recipe[napisał(a)]
dnia 26-06-2018
Przepis jest super!!!