Składniki
Wszystkie składniki powinny byś w temperaturze pokojowej
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g cukru
- 4 duże jajka (oddzielamy białka od żółtek)
- 1 duża cytryna (myjemy i sparzamy)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotowujemy foremkę na babkę - taką z kominem. Smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Malo ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy kolejno żółtka i otartą skórkę z jednej cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy. Wszystko ponownie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 50 min, do suchego patyczka.
Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku na ok. 10 min, przy uchylonych drzwiczkach, a po tym czasie wyjmujemy i przekładamy ostrożnie na kratkę do studzenia. Teraz można babkę udekorować lukrem*
Notatki
* Zwykle by zrobić lukier sypie kilka łyżek cukru pudru, dodajkę łyżeczkę soku z cytryny (nie zawsze) i odrobinkę wody. Wodę dodaję zupełnie "na oko" w zależności od tego, jak gęsty potrzebuję lukier w danej chwili. Wystarczy dodać orobinę wody, porządnie wymieszać i w zależności od potrzeb dodawać jej więcej lub nie.