Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Kategoria: Muffiny i ciasteczka,Wielkanoc
Dodano: 30 października 2012
Składniki
  • 125g naturalnego jogurtu
  • 75g masła (roztopić i ostudzić)
  • 2 jajka
  • 1 cytryna (otrzeć skórkę z cytryny, sok pozostawić na lukier)
  • 150g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125g drobnego cukru
Babeczki jogurtowo-cytrynowe gotowe
Sposób przygotowania
Jogurt wymieszamy z ostudzonym masłem, skórką z cytryny i jajkami. Do tego dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia składników.

Foremki smarujemy tłuszczem i wypełniamy masą (warto zostawić 1cm wolnego miejsca od góry foremki).

Pieczemy w 170oC przez ok. 25-30 min. do suchego patyczka.
Po ostudzeniu wyjmujemy z foremek, lukrujemy i dekorujemy.

Lukier:
  • 200g cukru
  • sok z cytryny

Oba składniki mieszamy i polewamy babeczki (w razie problemów zajrzyj do faq)


Przepis pochodzi z: mojewypieki.blox.pl
Notatki
Napaliłam się na te babeczki z myślą o wielkanocnym koszyczku i piekłam je dosłownie w ostatniej chwili. Nie rozczarowałam się.
W przygotowaniu są muffinkowe, w smaku wiosenne i pysznie cytrynowe.

Przy tej okazji miałam też możliwość wypróbowania nowej, silikonowej formy, do której byłam nieco sceptycznie nastawiona, a jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Całość była naprawdę łatwa w przygotowaniu i zachęca mnie do dalszych prób.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze