Babeczki jogurtowo-cytrynowe
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Wielkanoc
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
Jogurt wymieszamy z ostudzonym masłem, skórką z cytryny i jajkami. Do tego dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia składników.
Foremki smarujemy tłuszczem i wypełniamy masą (warto zostawić 1cm wolnego miejsca od góry foremki).
Pieczemy w 170
oC przez ok. 25-30 min. do suchego patyczka.
Po ostudzeniu wyjmujemy z foremek, lukrujemy i dekorujemy.
Lukier:
Oba składniki mieszamy i polewamy babeczki (w razie problemów zajrzyj do faq)
Przepis pochodzi z: mojewypieki.blox.pl
Notatki
Napaliłam się na te babeczki z myślą o wielkanocnym koszyczku i piekłam je dosłownie w ostatniej chwili. Nie rozczarowałam się.
W przygotowaniu są muffinkowe, w smaku wiosenne i pysznie cytrynowe.
Przy tej okazji miałam też możliwość wypróbowania nowej, silikonowej formy, do której byłam nieco sceptycznie nastawiona, a jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Całość była naprawdę łatwa w przygotowaniu i zachęca mnie do dalszych prób.