Ogórkowa

Kategoria: Zupy
Dodano: 31 października 2012
Składniki
  • pęczek włoszczyzny
  • ok. 8 ziemniaków
  • przecier z ogórków kwaszonych (600g) lub ogórki kiszone
  • śmietana do zup
  • porcja z kurczaka
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Ogórkowa
Sposób przygotowania
Warzywa obrać, umyć i pokroić w plasterki ( za wyjątkiem cebuli - tą przekroić na pół, podpiec i dodać do wywaru pod koniec gotowania).
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.

Mięso umyć, zalać wodą i zagotować. Powstałą pianę zebrać łyżką. Po zagotowaniu wody dodać warzywa, przyprawić o smaku i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać przecier z ogórków lub starte (na dużych oczkach tarki) ogórki. Doprawić śmietaną.
Podawać posypane posiekanym koperkiem.


Notatki
Kwaśna, tradycyjna, choć każdy przepis jest inny. Mój bez większych wariacji. Oczywiście zupkę można przygotować na wywarze warzywnym bez mięsa.
Zdjęcie nie wyszło zbyt piękne, ale za to zupa swoim smakiem zrekompensowała mi tę fotkę :)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Babka cytrynowa

kategoria Ciasta,Wielkanoc

Faworki

kategoria Desery

Gulasz wieprzowy

kategoria Coś na ząb

Pasztet wieprzowy

kategoria Domowej roboty,Wielkanoc,Boże Narodzenie

OSTATNIO SKOMENTOWANE