Żurek Staropolski

Kategoria: Zupy
Dodano: 31 października 2012
Składniki
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • pęczek włoszczyzny
  • 600g ziemniaków
  • 3 kawałki kiełbasy
  • 150g wędzonego boczku
  • śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbeki czosnku
  • sól
  • ok. 5 ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy (za wyjątkiem cebuli). Wkładamy do garnka, zalewamy 2,5 - 3l wody. Dodajemy dwa kawałki kiełbasy (każdy przekrojony na trzy części). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu.
Dodajemy pieprz, sól do smaku, liście laurowe, ziele angielskie.

Między czasie obieramy ze skórki ostatni kawałek kiełbasy i kroimy go w kostkę. Kiełbasę umieszczamy na patelni razem z olejem. Dodajemy pokrojony boczek i posiekaną cebulę. Całość smażymy na małym ogniu aż cebula się zarumieni na złoty kolor. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całą zawartość patelni dodajemy do garnka i dalej gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

Na koniec wlewamy zakwas żurku, dodajemy majeranek i zahartowaną śmietanę (ok 2łyżki). Gotujemy jeszcze ok 5 minut.

Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.


Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

Sok malinowy

kategoria Domowej roboty

Babka na żółtkach

kategoria Ciasta,Wielkanoc

OSTATNIO SKOMENTOWANE