Tort z truskawkami

Kategoria: Torty
Dodano: 31 października 2012
Składniki
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • niepełna szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szkl. + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do zwilżenia biszkoptu:
  • 1 szkl. truskawek
  • 1,5 szkl. wody
  • 3 łyżki cukru

Na masę:
  • 400ml śmietany 36%
  • 500g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ok. 1kg świeżych truskawek
Tort z truskawkami gotowe
Sposób przygotowania
Na wstępie:

Dno tortownicy (nie boki) o średnicy ok.23cm natłuszczamy i wykładamy papierem. Białka oddzielamy od żółtek. Mąki przesiewamy przez sito, odstawiamy.

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając małymi porcjami cukier. Dalej ubijając dodajemy kolejno żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera). Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy.

Pieczemy w 160oC ok. 40 min. do suchego patyczka.

Po upieczeniu gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i ... upuszczamy z wysokości ok. 60cm na podłogę (tak by nie wypadło z formy) i ponownie umieszczamy w piekarniku do ostygnięcia. Zimny biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy części. (Boki biszkoptu oddzielamy od formy dopiero po ostygnięciu ciasta).

DO NASĄCZENIA (kompot):

Truskawki zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy. (Czekamy tylko do zagotowania, potem zdejmujemy z ognia - nie gotujemy dalej). Odstawiamy do ostygnięcia.

MASA:

Śmietanę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy całość łyżką, tak by nie było grudek.

WYKONANIE TORTU:

Pierwszy blat ciasta zwilżamy 1/3 ilością kompotu, układamy pokrojone w grube plastry truskawki, a na wierzch wykładamy ok. 1/3 części masy - rozsmarowujemy. Na to nakładamy drugi blat biszkoptu i postępujemy podobnie. Na koniec dajemy trzeci blat, nawilżamy kompotem, smarujemy masą wierzch i boki.

Samą górę ozdobiłam całymi truskawkami i podpieczonymi na patelni posiekanymi orzechami włoskimi. Boki natomiast ozdobiłam podprażonymi (także na suchej patelni) płatkami migdałów).


Przepis pochodzi z: mojewypieki.com
Tort z truskawkami
Notatki
Tort bardzo prosty zarówno w wykonaniu jak i w smaku. Znakomity na dziecięce urodziny, gdyż nie zawiera dodatków alkoholowych, no i składa się z tego, co wiele dzieci lubi najbardziej: bitej śmietany i truskawek :)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze