Tort egipski

Kategoria: Torty
Dodano: 31 października 2012
Tort egipski
Składniki
NA JEDEN BLAT CIASTA:
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 40g zmielonych orzechów laskowych
(Należy upiec trzy identyczne blaty, czyli ilość składników powinna być potrojona.)

MASA BUDYNIOWA:
  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżki mąki pszennej
  • 32g cukru waniliowego
  • 340ml mleka
  • 170g masła

MASA Z BITEJ ŚMIETANY:
  • 340g śmietany kremówki
  • 200g* + 2 łyżki cukru
  • 120g podpieczonych orzechów laskowych (posiekać)
Tort egipski gotowe
Sposób przygotowania
CIASTO:

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i orzechy, po czym delikatnie choć dokładnie wymieszać.

Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy ok. 20cm.

Piec w 170oC przez ok. 15 min. (do suchego patyczka)

Tym sposobem upiec w sumie trzy blaty ciasta, na każdy blat przeznaczając ilość składników podaną powyżej.

MASA BUDYNIOWA:

W garnuszku zmiksować żółtka z cukrem na jednolitą masę. Dodać mąkę i cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Dolać mleko i wymieszać.

Całość zagotować i mieszać intensywnie aż do zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odłożyć do ostygnięcia.

Gdy masa będzie chłodna w osobnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać pomału ostudzoną masę budyniową.

Całość odstawić i przygotować masę z bitej śmietany.

MASA Z BITEJ ŚMIETANY:

Orzechy podpiec na suchej patelni, a następnie posiekać.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając dwie łyżki cukru.
Należy uważać, by śmietana się nie ścięła, bo zrobi się "serek".

*Teraz w osobnym naczyniu należy roztopić 200g cukru, po czym wylać go szybciutko na pergamin i rozsmarować na bardzo cienką warstwę. Po ostygnięciu połamać na nieduże kawałki.

Ten etap zwykłam pomijać ponieważ zamiast kruchej warstwy karmelu wychodzi mi coś w rodzaju twardych i nieprzyjemnych w gryzieniu kawałków.

Oczywiście podaję cały przepis dla odważnych i bardziej ode mnie wprawionych kucharzy :)

Ubitą śmietanę wymieszać przygotowanymi wcześniej orzechami oraz (jak się ktoś zdecyduje) z karmelem.

SKŁADANIE TORTU:

Jeden blat ułożyć na paterze, posmarować 1/4 masy budyniowej i 1/3 masy śmietanowej. Na to położyć kolejny blat i powtórzyć czynności. Kończymy układając ostatni blat ciasta, smarujemy go masą budyniową i śmietanową.

Boki tortu smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej. Całość można posypać płatkami migdałów.


Przepis pochodzi z: mojewypieki.blox.pl
Notatki
Tort egipski to kolejna pozycja w moim zeszycie z przepisami z notatką "dla dzieci". Wynika to z faktu, że nie ma konieczności nasączania blatów, a do masy nie dodajemy alkoholu.

Niestety jak wspominałam zrezygnowałam z robienia karmelu, choć jak dla mnie nie umniejszyło to walorów smakowych tortu.

Dodatki orzechowe w dużym stopniu przełamują ogromną słodycz obu mas, choć i tak trudno jest się pokusić o więcej niż jeden kawałek ciasta na raz :)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 4
Ocena: 4.88
Komentarze