Tarta z borówką amerykańską

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Tarta jest bardzo krucha i pyszna, borówki natomiast mają posmak nieco kwaśny, więc znakomicie się wpasowuje w upalne dni. Jestem wielką zwolenniczką polskich jagód, ale na bezrybiu i rak ryba ;)
Tarta z borówką amerykańską
Składniki
  • 175g mąki
  • 40g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 75g masła
  • 250g borówki amerykańskiej
  • 25g brązowego cukru
Tarta z borówką amerykańską gotowe
Sposób przygotowania
Zmieszać mąkę, cukier puder i sól. Dodać żółtka i masło. Zagnieść aż ciasto będzie jednolite (nie powinno się kleić do rąk). Zawinąć w folię i schodzić w lodówce przez 30 min.

Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować tak, by miało średnicę formy ( korzystałam z formy do tart). Wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę i ponownie włożyć do lodówki by się schłodziło. (Jeżeli ciasto jest zbyt kruche można nim formę po prostu wylepić).

Na dno ciasta wyłożyć borówki i posypać cukrem. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i ułożyć w kratkę na owocach.

Piec około 30-35 minut na złoty kolor w temperaturze około 180oC.


Przepis pochodzi z: majanaboxing.blox.pl
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze