Szarlotka z papierówek [lub innych jabłek]

Kategoria: Ciasta
Dodano: 08 września 2018
Szarlotka jest krucha, delikatna, absolutnie rewelacyjna. Wspaniała na letni podwieczorek, jak i do porannej kawy :)
 
Szarlotka z papierówek [lub innych jabłek]
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 jajko (o temp. pokojowej)
  • 1,5 kg jabłek papierówek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Szarlotka z papierówek [lub innych jabłek] gotowe
Sposób przygotowania
Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem - dno i boki.

Mąkę, masło proszek do pieczenia i cukry (waniliowy i zwykły) zagniatamy mieszadłem miksera lub rękami. Dodajemy jajko i zagniatamy, aż składniki się dobrze wymieszają. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki, a jeśli wyszło bardzo miękkie, to na chwilkę do zamrażarki.

Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy z cynamonem i - jeśli ktoś lubi słodszą wersję - z cukrem.

Wyjmujemy ciasto. Połowę ciasta kroimy lub rozkruszamy i wykładamy nim dno formy i jej brzeg na wysokość ok. 2-3 cm . Dodajemy jabłka. Na górę jabłek ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą połowę ciasta.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min.


Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.


Źródło przepisu: kwestiasmaku.com
Szarlotka z papierówek [lub innych jabłek]
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze