Surówka z białej kapusty

Kategoria: Sałatki i Surówki
Dodano: 01 grudnia 2013

Byłam ostatnio w Katowicach, a że wizyta w stolicy Górnego Śląska (przemysłowego) przeciągnęła się na tyle długo, że trzeba było coś zjeść, więc odwiedziłam przy okazji ślicznie urządzoną małą restauracyjkę. Serwowano tam posiłki "domowe" i oprócz przepysznej pomidorowej, zachwyciłam się właśnie surówką z białej kapusty.

Dawno nie jadłam, nigdy nie robiłam, a smak znam dobrze z dzieciństwa. Aby niczego nie zepsuć i wiernie odtworzyć ją w domu, postanowiłam dopytać miła panią o przepis. Oto i on.
Ktoś może powiedzieć "no dobra, ale ta surówka to nic niezwykłego". Pewnie będzie miał rację, tylko jak jest się bardzo głodnym, a tu takie pyszności dawno niesmakowane podadzą pod nos, to jest to najbardziej niezwykła rzecz. A jak cieszy! :D

P.S.
Serdeczne podziękowania dla Pani z przytulnej restauracyjki.
Surówka z białej kapusty
Składniki
  • ok. 640 g białej kapusty
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i czarny pieprz do smaku
Surówka z białej kapusty gotowe
Sposób przygotowania
Kapustę myjemy, drobno siekamy (można w malakserze lub na tarce).
Dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz, olej i ocet.

Wszytko dokładnie mieszamy. Voila :)

Uwaga:
Kapustę można posiekać wcześniej, ale doprawiac należy tuż przed podaniem, by miała świeży wygląd i smak.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze