Sernikobrownie

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Nie jest to typ ciasta który lubię, ale zawsze warto spróbować. Ciasto charakterystyczne dla ciast 'brownie', mięsiste i wilgotne, wiśnie świetnie się wkomponowują w ten mocno czekoladowy smak, a ser smakiem i konsystencją przypomniał mi smak sernika krakowskiego.
Dla wszystkich miłośników ciast brownie.
Sernikobrownie
Składniki
(przepis na formę 20x30cm)

  • 200g masła
  • 300g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g mąki
  • 500g mielonego sera białego (czasem używam sera mielonego Piątnicy)
  • cukier waniliowy (ok. łyżeczki)
  • 200g drylowanych wiśni (skorzystałam z wiśni w puszce z syropem)
Sposób przygotowania
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić.

Masło zmiksować z 200g cukru na puszystą masę. Dodawać kolejno 3 jajka za każdym razem dobrze miksując. Cały czas mieszając dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, a na koniec mąkę.
3/4 masy wlać do natłuszczonej uprzednio formy.

W osobnym naczyniu utrzeć na gładką masę ser, pozostały cukier, jajka i cukier waniliowy. Całość wlać do formy na masę czekoladową. Na wierzchu zrobić kleksy z pozostałej części masy czekoladowej i ułożyć owoce.

Piec ok. 45min w 170oC.
Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.


Przepis pochodzi z: atinabc.blox.pl
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze