Sernik gotowany z truskawkami

Kategoria: Ciasta
Dodano: 09 lipca 2019
Smakuje rewelacyjnie. Ci, których częstowałam, a nie znają serników gotowanych, nie wierzyli, że nie jest pieczony. Jest delikatny, dzięki owocom i galaretce ma orzeźwiający smak, a jego przygotowanie nie sprawiło mi żadnych kłopotów.
 
Sernik gotowany z truskawkami
Składniki
Na masę serową:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 150 g masła
  • 220 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (w sumie ok. 80 g)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki zimnego mleka
Opcjonalnie do masy:
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:
  • herbatniki typu Petit
  • 600 - 650 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
Sposób przygotowania
Formę o bokach ok. 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Masło roztapiamy w garnku wraz z cukrem (i jesli dodajemy ekstrakt waniliowy, to teraz także należy dodać jedną łyżeczkę ekstraktu).
Gdy cukier jest już roztopiony dodajemy zmielony twaróg i całość podgrzewamy aż masa się roztopi i będzie gładka i jednolita. Odstawiamy z ognia.

W osobnym naczyniu miksujemy całe jajka. Dodajemy do masy serowej intensywnie mieszając. Całość doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy).

Budynie i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z mlekiem w osobnym naczyniu (tak długo, aż nie będzie grudek). Dodajemy do masy serowej intensywnie mieszając, aż do zgęstnienia masy.

Całość gotujemy ok. 3 - 4 minuty nie przerywając mieszania.
Jeśli dodajemy skórkę otartą z cytryny, należy dodać ją teraz i wymieszać.

Dno przygotowanej na początku formy wykładamy herbatnikami. Na herbatniki dajemy połowę gorącej masy serowej i delikatnie rozsmarowujemy, wyrównując powierzchnię. Na wierzch ponownie wykładamy resztę masy i wyrównujemy.

Tak przygotowany sernik odstawiamy do ostygnięcia, a gdy nie jest już gorący przykrywamy i wkładamy do lodówki.

Po ok. 1,5 h przygotowujemy galaretki. Obie galaretki rozpuszczamy w 900 ml wrzącej (ale nie gotującej się) wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy galaretka jest już chłodna zabieramy się za truskawki. Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy szypułek. Jeśli są duże, przekrajamy na pół, jesli małe, mogą zostać w całości.

Owoce wykładamy na wierzch ciasta. Gdy galaretka zacznie się ścinać (będzie miała konsystencję niczym kisiel) wówczas wylewamy ją na owoce ułożone na cieście. Całość ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka zetnie się zupełnie.

Smacznego.


Źródło przepisu: zcukrempudrem.blogspot.com

 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze