Sposób przygotowania
Mięso:
Schab umyć, oczyścić z tłustych, widocznych części. Posypać z obu stron: solą, papryką słodką, czosnkiem, pieprzem ziołowym. Przyprawy wetrzeć w mięso. Następnie całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia schab wyjąć z folii, włożyć do brytfanki, do której nalewamy bardzo małą ilość oleju. Podsmażyć lekko z obu stron , po czym zalać gorącą wodą do połowy wysokości mięsa.
Dodać sól, pieprz czarny w ziarenkach, liść laurowy, curry, posiekaną w kostkę cebulę i zgniecione dwa ząbki czosnku.
Brytfankę przykryć i gotować tak ok. 45min. Po tym czasie uzupełnić wodę, jeśli dużo wyparowało, a mięso obrócić na drugą stronę i gotować kolejne 45min.
Mięso wyjąć, pokroić na plasterki i odłożyć na talerz. Z wywaru pozostałego w brytfance przygotować sos :
(do połowy kubka nalać zimną wodę, dodać 3 łyżeczki mąki pszennej, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Dolewać do kubka wywar z brytfanki cały czas mieszając. Następnie zawartość kubka przelać z powrotem do brytfanki i gotując na małym ogniu bardzo szybko wymieszać całość "trzepaczką" aby nie było grudek. Do tego samego kubka dać dwie łyżki śmietany do sosów i pomału wlewać zawartość z brytfanny ponownie intensywnie mieszając, aby śmietana się nie zważyła. Następnie śmietanę z kubka wlewamy do brytfanki i powtarzamy czynność z szybkim mieszaniem).
Doprawić do smaku przyprawami.
Mięso włożyć do gotowego sosu i chwilkę podgrzewać.
Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Pognieść dobrze tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Utłuczone/przeciśnięte ziemniaki umieścić w garnku i podzielić na cztery części. Jedną część odłożyć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną uzupełniając brak ziemniaków w tym miejscu. Wbić jedno jajko i dodać odłożone ziemniaki. Całość zagnieść, uformować długi wałek i podzielić nożem na małe kawałki. Z każdego kawałka uformować kluskę - kulkę w której należy zrobić dziurkę małym palcem (nie przebić kluski na wylot).
Gdy przygotujemy kluski ze wszystkich kawałków należy zagotować wodę w dużym garnku. Wodę osolić i wrzucać kolejno kluski. Przemieszać. Od momentu gdy kluski wypłyną na wierzch gotować 2-3 min. i po tym czasie szybko wyjąć cedzakiem.
Uwaga: kluchy należy gotować małymi porcjami, tak, aby miały w garnku miejsce do wypłynięcia. Nie należy gotować zbyt długo, bo się rozgotują i zrobi się papka ziemniaczana.
Surówka:
Kapustę pekińską umyć, osuszyć i posiekać. Dodać posiekany por (ok. 2 łyżeczki), obraną, umytą i startą na dużych oczkach marchewkę, pół puszki kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.