Rolada z truskawkami

Kategoria: Ciasta
Dodano: 09 sierpnia 2018
Truskawki, delikatne biszkoptowe ciasto i śmietankowy krem... Lato!!! Uwielbiam :) Rolada jest bardzo delikatna, dzięki zwilżeniu jej po pieczeniu, bardzo łatwo się daje zawijać. Jest prosta w przygotowaniu i można do niej dodać tak naprawdę dowolne, ulubione owoce.
Rolada z truskawkami
Składniki
Na ciasto:
  • 4 jajka (rozdzielamy żółtka od białek)
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
  • 0,5 kg truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g śmietanki kremówki (32% lub 36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Rolada z truskawkami gotowe
Sposób przygotowania
Dużą blachę z piekarnika (która zwykle jest dołączona jako wypossażenie) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Cały czas mieszając dodajemy kolejno po jednym żółtku.

Masę przestajemy ubijać, dodajemy przesiane mąki wraz z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.

Ciasto przelewamy na przygotowaną wcześniej blachę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, delikatnie przekładamy na wilgotną ściereczkę (spodem do góry) i z wierchu także przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy nadzienie:
Kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy truskawki pozbawione szypułek i przekrojone na pół lub na ćwiartki. Ponownie mieszamy.

Z ciasta zdejmujemy ściereczkę i papier do pieczenia. Smarujemy nadzieniem tak, by brzeg, który po zwinięciu rolady zostanie na wierchu (przeciwny do tego, który będzie w środku rolady) miał 2 cm ciasta bez nadzienia.
Zawijamy roladę.

Można posypać cukrem pudrem lub udekorować grzbiet rolady bitą śmietaną i owocami.


Źródło przepisu: Internet.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Aneta Kowal recipe[napisał(a)]
dnia 09-04-2023
Taka sugestia, byłoby dobrze precyzować w pieczeniu czy piekarnik z termoobiegiem czy bez. Bo to zmienia postać pieczenia.n
Komentarz
Aneta Kowal recipe[napisał(a)]
dnia 09-04-2023
Mój wyszedł prawie jak Red Velvet. Do biszkoptu dodałam brązowy cukier, olejek pomarańczowy oraz barwnik różowy. Do nadzienia: wiórki kokosowe, a truskawki zastąpiłam suszonymi porzeczkami - na oko- około szklanki. Dodałam też olejek pomarańczowy. Ciasto zapomniałam przykryć ściereczką więc na jednym rogu trochę mi wyschło ale ucielam. Szkoda że nie ma opcji dodania zdjęcia bo wyszło piękne i naprawdę smaczne. Przepis godny polecenia. Zrobię znów, i przykryje ściereczką.