Red Velvet Cupcakes II

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 14 lutego 2019
Klasyczne czerwone babeczki z kremem na bazie serka kremowego i masła. Wilgotne, o łagodnym smaku, troszkę przypominają mi brownie.
 
Red Velvet Cupcakes II
Składniki
Przepis na 15 muffinek:
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 113 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 115 g śmietany 18%
  • czerwony barwnik (użyłam barwnika Wilton)
Na krem:
  • 28 g masła (o temp. pokojowej)
  • opakowanie serka Philadelphia 125 g
  • 1,5 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Mąkę, kakao i sodę mieszamy razem, odstawiamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem.

W osobnej misce ubijamy masło wraz z cukrem na puszystą masę. Cały szas mieszając dodajemy kolejno jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mleko. Następnie dodajemy składniki suche (kakao, mąkę i sodę). Mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy barwnik i ponownie mieszamy (dodałam pół pyżeczki żelowego barwnika).

Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i peczemy 18-20 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu babeczki pozostawiamy na 10 min do ostygnięcia, po czym wykładamy je na kratkę do studzenia i pozostawiamy, aż ostygną całkowicie.

Masa:
Masło ubijamy ok. 5 min. mikserem na puszystą masę. Dodajemy pół szkl. cukru pudru, miksujemy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy. Dodajemy serek i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy pozostałą część cukru i mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka i bez grudek.

Dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego lub worka ze strunowym zamknięciem i obciętym rogiem.
Można posypać dekoracjami cukierniczymi.


Źródło przepisu: www.beyondthebutter.com
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze