Powidła śliwkowe

Kategoria: Przetwory
Dodano: 06 września 2018
Robię je już od wielu lat, ale dopiero teraz dodaję je na stronę. Długo smażone, z odrobiną cukru lub bez niego (w zależności od tego jak słodkie są śliwki) mają charakterystyczny aromat. Znakomicie pasują do słodkich chałek i nie tylko.
Powidła śliwkowe
Składniki
  • 1 kg śliwek węgierek
  • do 150 g cukru (wedle uznania)
Powidła śliwkowe gotowe
Sposób przygotowania
Śliwki opłukujemy, pozbawiamy pestki i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka z grubszym dnem i dodajemy ok. 3-4 łyżki wody. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieją na tyle, że po przejechaniu łyżką po dnie garnka ślad po łyżce nie będzie się szybko i płynnie zlewał*. 
Jeśli śliwki są wystarczająco słodkie, gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli natomiast są mało słodkie, dodajemy cukier według potrzeb, a następnie jeszcze chwilę podsmażamy. 

 
Powidła śliwkowe
Notatki
Jeśli przygotowujemy powidła z jednego kilograma owoców, wówczas smażenie trwa zwykle ok. 1,5 - 2 godz. Jeśli z większej ilości, odpowiednio dłużej.

Ja zwykle przygotowuję  powidła z trzech kilogramów śliwek, a czas smażenia dzielę sobie na dwa dni (akurat, gdy przygotowuję w kuchni obiad lub cokolwiek innego, powidła sobie "pyrkają" na ogniu, a ja je raz po raz mieszam. Gdy kończę prace w kuchni, skręcam je "na zero" i przykrywam, a po ostygnięciu odstawiam do lodówki. Następnego dnia znów ustawiam na małym ogniu i tak sobie pyrkają kolejne godziny. Dzięki temu nie muszę spędzać nad samymi powidłami dużo czasu, a smażę je "przy okazji" innych prac kuchennych. Takie smażenie nadaje im niepowtarzalny smak i aromat.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Czekolada na gorąco

kategoria Koktajle, smoothies, milkshakes

Racuchy pyszne i szybkie

kategoria Coś na ząb

Powidła śliwkowe

kategoria Przetwory

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

kategoria Przetwory

OSTATNIO SKOMENTOWANE