Placek z jabłkami

Kategoria: Ciasta
Dodano: 06 września 2018
Nadchodzi sezon jesienny i pojawia się co raz więcej młodych jabłek. Postanowiłam tę okazję wykorzystać do wypróbowania przepisu z książki, z której ostatni raz korzystałam dawno temu. Łatwe w przygotowaniu ciasto, do którego dodałam odrobinę cynamonu narobiło w domu cudownego zapachu. Upiekłam je w formie na tartę o średnicy 26 cm.
Placek z jabłkami
Składniki
  • 4 duże jajka lub 5 małych (oddzielamy białka od żółtek)
  • 160 g masła lub margaryny
  • 32 g cukru waniliowego lub 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 dużych łyżek śmietany 12%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mąki pszennej
  • 4 duże jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Placek z jabłkami gotowe
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180oC.

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Posypujemy cynamonem (jeśli dodajemy) i mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy. 

Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno po jednym żółtku nadal mieszając. Następnie małymi porcjami dodajemy śmietanę.

Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie ponownie mieszamy łyżką.

Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Na wierzch wykładamy przygotowane jabłka.

Pieczemy 40-45 min. aż wierzch się zarumieni, a brzegi lekko będa odstawały od formy.


Źródło przepisu: "Kuchnia polska, ciasta i desery. 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz, wydawnictwo Publicat (s. 137)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Czekolada na gorąco

kategoria Koktajle, smoothies, milkshakes

Racuchy pyszne i szybkie

kategoria Coś na ząb

Powidła śliwkowe

kategoria Przetwory

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

kategoria Przetwory

OSTATNIO SKOMENTOWANE