Sposób przygotowania
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy połową cukru i rozcieramy łyżką na płynną masę. Dodajemy letnie mleko i mąki tyle, by po zmieszaniu otrzymać masę konsystencji gęstej śmietany.
Rozczyn pozostawiamy na 10 min. aby zaczął pracować.
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ok. 5 min).
Do masy z żółtek dodajemy rozczyn i mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i sól.
Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie dodajemy roztopione, schłodzone masło i ponownie zagniatamy (lub miksujemy na małych obrotach z hakiem do ciasta drożdżowego) ok. 10 min.
Po tym czasie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godz., aż podwoi swoją objętość (latem będzie to krócej, zimą zwykle dłużej).
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy na grubość 1,5 cm. Wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm. Z każdego koła formujemy kulkę. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, dociskamy je lekko, by były bardziej spłaszczone.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wyrośnięte pączki smażmy na głębokim tłuszczu.
Ważne aby tłuszcz był nagrzany do temperatury ok. 170oC. Należy także starać się utrzymywać tę temperaturę przez cały czas smażenia (dzięki temu unikniemy tego, by pączki były zbyt przysmażone lub surowe w środku). Podczas smażenia nie trzeba garnka przykrywać pokrywką.
Pączki smażymy najpierw z jednej strony, a następnie szybkim ruchem obracamy je na drugą stronę (ja używam do tego patyczków do szaszłyków).
Gotowe pączki wyciągamy łyżką cedzakową lub szczypcami kuchennymi i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Po ostygnięciu nadziewamy ulubionym nadzieniem. Można także polukrować* i posypać skórką kandyzowaną z pomarańczy lub posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: gotujzcukiereczkiem.pl (tytuł: "Pączki z marmoladą")
Notatki
*Lukier: Pół szklanki cukru pudru zalewamy odrobiną wrzącej wody. Dokładnie mieszamy. Smarujemy pączki za pomocą pędzla.