Ogórkowa

Kategoria: Zupy
Dodano: 31 października 2012
Ogórkowa to zupa którą uwielbiam przygotowywać w upalne dni. Świetnie zaspokaja pragnienie i apetyt. Często podaję ją ze świeżym chlebem. Kwaśna, tradycyjna, choć każdy przepis jest inny. Mój bez większych wariacji. Oczywiście zupkę można przygotować na wywarze warzywnym bez mięsa. 

 
Ogórkowa
Składniki
  • 4 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 marchew
  • ok. 8 ziemniaków
  • przecier z ogórków kwaszonych (600g) lub ogórki kiszone
  • śmietana do zup
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Ogórkowa gotowe
Sposób przygotowania
Bulion doprowadzamy do wrzenia.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obraną marchew w plasterki. Warzywa dodajemy ostrożnie do gotującego się bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 30 min.

Na koniec dodajemy przecier z ogórków lub starte (na dużych oczkach tarki) ogórki. Dodajemy śmietanę* i posiekany koperek.

 
Notatki
* Śmietanę wlewamy do małego garnuszka lub dużego kubka. Dolewamy troszkę gorącego bulionu, mieszamy. Ponownie dolewamy bulion i znów mieszamy. Dopiero teraz można doda śmietanę do zupy - zapobiegnie to zważeniu się jej w gorącej zupie.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze