Muffiny z jabłkami i cynamonem
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 190oC. Przygotowujemy 12 foremek na muffinki. W małym naczyniu mieszamy składniki na posypkę, odstawiamy.
W średnim naczyniu mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i imbir.
W osobnym naczyniu mieszamy jajka z cukrem brązowym. Dodajemy roztopione masło, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Do tego dodajemy na zmianę składniki suche i maślankę. Dodajemy jabłka i mieszamy niezbyt dokładnie tylko do momentu, aż jabłka będą pokryte masą.
Napełniamy foremki wykorzystując całą masę. Wierzch posypujemy obficie posypką.
Pieczemy 15-18min. do suchego patyczka.
Przepis pochodzi z: bakingbites.com (wpis z 16. lutego 2009)
Notatki
Muffinki są doskonałe - lekko wilgotne, cudownie pachnące, z chrupiącym, słodkim wierzchem. Drugi dzień po upieczeniu wierzch staje się również wilgotny, ale smak pozostaje równie wspaniały jak zaraz po upieczeniu.