Marshmallow fluff

Kategoria: Domowej roboty
Dodano: 01 kwietnia 2013

Marshmallow fluff znany też jako marshamllow creme, to krem, który często pojawia się w przepisach na krem do cupcake'ów, czyli babeczek z kremem. Niezbyt zdrowy syrop kukurydziany  można z powodzeniem zastąpić golden syrup lub płynnym karmelem, choć wersji ostatniej jeszcze nie wypróbowałam. Warto spróbować, chociaż dla samego przepisu na pyszne babeczki.
Składniki
  • 3 białka jajka kurzego
  • 2 szklanki syropu kukurydzianego (zastąpiłam 120ml golden syrup)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szkl. przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Marshmallow fluff gotowe
Sposób przygotowania
W dużej misce ubijamy białka jajek, dodajemy sól i syrop i dalej ubijamy. Cała masa powinna podwoić swoją objętość i - jeśli stosujemy syrop kukurydziany - być dość sztywna.*

Na koniec zmniejszamy obroty miksera i małymi porcjami dodajemy przesiany cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii.

Gotową masę można od razu użyć bezpośrednio do przepisów lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni.


Przepis pochodzi z: whatscookingamerica.net
Notatki
*Ja użyłam golden syrup i masa była bardziej płynna, o smaku lekko karmelowym (przez to, że nie była taka sztywna do przepisów, gdzie jest konieczna używam jej mniej niż jest podane w oryginalnym przepisie).
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
NebUAqBJXC recipe[napisał(a)]
dnia 06-06-2013
Wow, great post.Much thanks again. Want more.