Sposób przygotowania
Twaróg zmielić (niewymagane, ja tego nie robię), dodać jajko, cukier waniliowy, sól i zmieszać aż do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać mąkę i zagnieść. Wytoczyć długi, cienki wałek i pokroić go na małe kawałki.
Zagotować wodę z solą i wrzucać partiami pokrojone kawałki. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować ok. 3-5min.
Można podawać z roztopionym masłem i posypane cukrem lub z podsmażoną na maśle bułką tartą albo w dowolnej wersji smakowej* ;)
Przepis pochodzi z: dodajiwymieszaj.blox.pl
Notatki
* Przepis na bułkę tartą z cynamonem do polania:
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
Roztapiamy masło na patelni, dosypujemy bułkę i cynamon, a następnie chwilkę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy leniwe, mieszamy i wykładamy na talerz.
Smacznego!