Lemon Curd - Krem Cytrynowy

Kategoria: Domowej roboty
Dodano: 06 sierpnia 2018
Do przygotowania tego kremu zbierałam się dosyć długo i jakoś zwykle miałam do przygotowania coś innego. Teraz chciałam przygotować tartę czekoladową, do której w przepisie wykorzystano właśnie lemon curd jako jeden ze składników masy. No i oto jest. Gęsty (szczególnie po wyjęciu z lodówki), nieco kwaśny, dzięki czemu bardzo rześki - wspaniały latem i do wszelkich deserów na upalne dni.
 
Lemon Curd - Krem Cytrynowy
Składniki
  • 240 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 160 g jajek (bez skorupek) -  w razie potrzeby odejmuję zwykle łyżką trochę białka
  • 150 g soku z cytryny
  • otarta skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania
Przygotowujemy dwa garnki - mały (w którym będziemy przygotowywać krem) i nieco większy, taki, do którego można włożyć ten mały (wlewamy do niego wodę - ok. 1/4 wysokości garnka - i będziemy go podgrzewać na małym ogniu, by krem ucierać na parze).

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę (na razie na zimno). Dalej mieszając dodajemy jajka, a następnie sok i skórkę z cytryny. 

Całość stawiamy na garnku z wodą, który zaczynamy podgrzewać. Masę mieszamy trzepaczką do czasu, aż krem zacznie gęstnieć.

Gotowy krem przekładamy do wyparzonego słoika, mocno zakręcamy.
Po ostygnięciu można przechowywać w lodówce.
 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze