Łazanki

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 30 października 2012

Sycące, świetne jako drugie danie, z lekką nutką kwaśnej kapusty. Można zrobić także na bazie samej główki kapusty, nie dodając kiszonej. Ja preferuję wersję poniższą :) Smacznego!
Składniki
  • 0,5kg kapusty białej
  • 0,5kg kapusty kiszonej
  • makaron typu "łazanki"
  • 400g pieczarek
  • 20g wędzonego boczku
  • 20g kiełbasy wiejskiej
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
Łazanki gotowe
Sposób przygotowania
Kapustę kiszoną namoczyć, opłukać, poszatkować i włożyć do garnka. Kapustę białą umyć, poszatkować i dołożyć do kiszonej. Całość zalać wodą na tyle, by woda lekko przykryła kapustę. Podczas gotowania przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym (można dodać kminek). Gotować aż będzie pół miękkie.

Międzyczasie pieczarki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka z odrobiną oleju. Cebulę posiekać i dodać do pieczarek. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Wszystko razem dusić przez chwilkę na małym ogniu, po czym dodać pokrojony koperek i dusić aż grzyby będą miękkie (w razie potrzeby dodać troszkę wody). Można dodać kostkę rosołową lub całość gotować w malej ilości bulionu warzywnego (polecam druga wersję). Dodać do kapusty.

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, gotowy dodać do kapusty i dusić jeszcze chwilkę na małym ogniu, często mieszając.

Podawać ciepłe.

Łazanki
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 4.5
Komentarze
Komentarz
dorota recipe[napisał(a)]
dnia 15-02-2015
bardzo dobre nigdy nie widzialam jak sie robi lazanki