Krokiety z kapustą i grzybami

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 03 sierpnia 2018
Krokiety zawsze robiła moja babcia i nikt inny, z tym, że nie obtaczała ich w panierce. Ja przygotowuję je w dwóch wersjach z panierką i bez - dla każdego coś miłego :) Przepis to podstawa z ciasta naleśnikowego i farsz, który często znika zanim zabiorę się do zawijania go w krokiety i równie dobrze może posłużyć jako osobne danie do ziemniaków.
 
Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki
Na ciasto:
  • 2 jajka
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka (2% lub 3,2%)
  • 2 szczypty soli
  • mąka pszenna - zawsze dodaję tyle, by ciasto było konsystencji gęstego sosu
  • 3 łyżki oleju

Na farsz:
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej, choć naturalny jest nieporównywalnie lepszy)

Na panierkę:
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta 
Krokiety z kapustą i grzybami gotowe
Sposób przygotowania
Ciasto do zawijania krokietów:
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą tak, by nie było grudek, a następnie smażymy małymi porcjami na rozgrzanej patelni tak, jak naleśniki.

Każdy usmażony placek odkładamy.

Farsz:
Kapustę opłukujemy, odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
Wkładamy do garnka, zalewamy obficie wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 min. i odcedzamy przez sito (należy uważać, by się nie poparzyć). Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie, dzięki czemu kapusta nie będzie zbyt kwaśna.

Na koniec kapustę umieszczamy ponownie w garnku, tym razem zalewamy ją bulionem. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu.

W między czasie obieramy pieczarki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
Na dużej (najlepiej by była także głęboka - z wysokimi ściankami) patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, a gdy się lekko zarumieni dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. 
Smażymy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do kapusty.

Kapustę z pieczarkami gotujemy ok. 30 min. Odstawiamy do ostygnięcia, w razie konieczności odcedzamy (jeśli płyn wystarczająco nie odparował).

Składanie:
Na porcję "naleśnika" nakadamy czubatą łyżkę farszu i zawijamy w krokieta. Tak postępujemy z każdym plackiem.
Gotowe krokiety maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na małym ogniu na złoty kolor.

Smacznego!
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze