Knedle ze śliwkami

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 02 września 2019
Dosyć proste w przygotowaniu danie, którym zajadają się chętnie najmłodsi, ja i ci nieco (lub bardziej niż nieco...) starsi :) Można polać lekko podsmażoną bułką tartą lub podać w wersji na słodko - jak w moim przypadku - ze słodką śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi.
 
Knedle ze śliwkami
Składniki
  • 500  g obranych ziemniaków
  • pół łyżeczki soli
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 250 g śliwek węgierek
Dodatkowo:
  • mały kubeczek śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki płatków migdałowych
Knedle ze śliwkami gotowe
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie gnieciemy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Śliwki myjemy, nacinamy połówki, wyjmujemy pestkę [sprawdzamy, czy nie ma lokatora ;) ] i zamykamy śliwkę.

Gdy ziemniaki są już chłodne dodajemy mąkę, jajko i sól. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy (jeśli ciasto klei się nadmiernie można dodać jeszcze trochę mąki, pamiętając, że im więcej mąki dodamy, tym mniej delikatne będą knedle).

Ciasto dzielimy na kawałki - każdy wielkości małej śliwki lub orzecha włoskiego. Z każdego kawałka formujemy kulkę, rozpłaszczamy na okrągły placek, do środka wkładamy wydrylowaną śliwkę otulając ją ciastem. Brzegi sklejamy, formujemy kulkę i odkładamy na oprószony mąką blat.

Gdy będziemy mieli gotowe wszystkie knedle, zagotowujemy wodę, dodajemy sól.

Do gotującej się wody wrzucamy knedle, mieszamy. Czekamy aż woda ponownie zacznie się gotować, wówczas nieco zmniejszamy ogień.
Od momentu wypłynięcia knedli na wierzch, gotujemy je 5 min. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Płatki migdałowe podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.

Ugotowane knedle polewamy śmietaną i posypujemy prażonymi płatkami migdałów (jak wspomniałam, można także podać nie na słodko, a wytrawnie, z podsmażaną bułką tartą lub cebulką).

Smacznego!

 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze