Knedle z truskawkami

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 16 lipca 2019
Knedle z tryskawkami to prosty przepis na pyszny obiad. Można je podać na słodko - ze śmietaną kremówką i cynamonem lub prażonymi płatkami migdałów, a można także bardziej wytrawnie z podsmażaną bułką tartą. W każdym przypadku jest pysznie!
W późniejszym okresie, gdy pojawią się węgierki polecam także knedle ze śliwkami, mniam :)

 
Knedle z truskawkami
Składniki
  • 500  g obranych ziemniaków
  • pół łyżeczki soli
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • truskawki
Dodatkowo:
  • mały kubeczek śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki płatków migdałowych
Knedle z truskawkami gotowe
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie gnieciemy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Truskawki opłukujemy i pozostawiamy by ociekły z wody.

Gdy ziemniaki są już chłodne dodajemy mąkę, jajko i sól. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy (jeśli ciasto klei się nadmiernie można dodać jeszcze trochę mąki, pamiętając, że im więcej mąki dodamy, tym mniej delikatne będą knedle).

Ciasto dzielimy na kawałki - każdy wielkości małej śliwki lub orzecha włoskiego. Z każdego kawałka formujemy kulkę, rozpłaszczamy na okrągły placek, do środka wkładamy truskawkę otulając ją ciastem. Brzegi sklejamy, formujemy kulkę i odkładamy na oprószony mąką blat.

Gdy będziemy mieli gotowe wszystkie knedle, zagotowujemy wodę, dodajemy sól.

Do gotującej się wody wrzucamy knedle, mieszamy. Czekamy aż woda ponownie zacznie się gotować, wówczas nieco zmniejszamy ogień.
Od momentu wypłynięcia knedli na wierzch, gotujemy je 5 min. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Płatki migdałowe podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.

Ugotowane knedle polewamy śmietaną i posypujemy prażonymi płatkami migdałów (można także alternatywnie posypać cynamonem lub podsmażaną bułką tartą).

Smacznego!
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze