Jagodzianki

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 28 czerwca 2015

Jagodzianki to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Obowiązkowo uzupełniane świeżo nazbieranymi jagodami podczas poróży w lesie, zawsze stanowiły nieodłązny element naszych wielogodzinnych wycieczek po szlaku.

Bułeczki z tego przepisu zrobiły mi nie lada niespodziankę. Zaraz po uformowaniu były niepozorne i małe, wielkości pasztecików. Gdy jednak odstawiłam je do wyrośnięcia, powiększyły swoją objętość do rozmiarów pięknej, tradycyjnej drożdżówki z jagodami.

Są zdecydowanie warte polecenia - są puszyste, nie są suche, pięknie wyrastają, a następnego dnia są równie pyszne, jak zaraz po upieczeniu. Mniam!

 

Jagodzianki
Składniki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 90 g cukru + 45 g cukru do jagód
  • 250 ml letniego mleka
  • 420 - 550 g mąki pszennej
  • 62,5 g masła (o temp. pokojowej)
  • 100 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 litra jagód
Sposób przygotowania

Blachę piekarnikową (tę dużą, płaską, dołączoną do piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.

Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy letnie mleko (nie może być zbyt ciepłe), dosypujemy 60 g mąki i odstawiamy na 10 min. w ciepłe miejsce.

Po tym czasie dodajemy pozostałą część mąki i resztę składników.

Zagniatamy gładkie ciasto.

Uwaga: ciasto będzie dość luźnej konsystencji, więc wystarczy zagniatać je ok. 5 min. Jeśli jednak nadmiernie klei się do rąk i blatu, wówczas można je podsypywać mąką, ważne, by nie wsypać jej przesadnie dużo.

Odstawiamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min. w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy borówki - opłukujemy pod letnia wodą, lekko osuszamy i zasypujemy 45 g. cukru

Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez ok. 1 min. Dzielimy na kawałki, każdy o wadze ok. 80 g.

Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na koło, które nadziewamy dwoma łyżkami jagód i zlepiamy brzegi. Tak przygotowaną bułeczkę układamy na przygotowanej blasze złączeniem do dołu.

Gdy wszystkie bułeczki są już gotowe odkładamy je do wyrośnięcia na 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 200oC (jeśli bez termoobiegu, to do 220oC).

Wyrośnięte buły wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10-14 min., aż będą złoto-brązowe.

Po upieczeniu jagodzianki przekładamy ostrożnie na kratkę do studzenia.

Smacznego!

 

Źródło przepisu: codojedzenia.pl (Tytuł: Przepis na puszyste jagodzianki).

 

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Owsianka

kategoria Coś na ząb

Bulion drobiowy

kategoria Zupy

Zupa pomidorowa

kategoria Zupy

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

OSTATNIO SKOMENTOWANE