Gołąbki

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 30 października 2012
Składniki
  • 2 duże główki kapusty
  • 800g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego
  • 6 woreczków ryżu
  • 5 cebul
  • 1 litr bulionu
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie (młodą kapustę gotuję ok.15-20min.). Odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy jest zimna zdejmujemy delikatnie liście zaczynając od tego najbardziej zewnętrznego i tak po kolei aż dojdziemy do małych liści w środku kapusty. W każdym zdjętym liściu przycinamy "ogonek", czyli odcinamy kawałek twardej części.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 15min.

Do dużego garnka wkładamy mięso, ugotowany i ostudzony ryż i usmażoną cebulę. Dodajemy płaską łyżeczkę soli i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Nabieramy małą porcję nadzienia i formujemy w wałek, następnie owijamy w liść kapusty. Tak przygotowujemy gołąbki z całego nadzienia.

Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanki, zalewamy szklanką bulionu i pieczemy pod przykryciem w 180oC przez 1,5h.

Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami.


Gołąbki
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 7
Ocena: 4.29
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Owsianka

kategoria Coś na ząb

Bulion drobiowy

kategoria Zupy

Zupa pomidorowa

kategoria Zupy

OSTATNIO SKOMENTOWANE