Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 16 lipca 2019
Jagody, borówki, jagody leśne... W zależności od regionu nazywane różnie, ale wszędzie równie pyszne. Tym razem przygotowałam drożdżówki z jagodami i kruszonką i z trudem uratowałam kilka do zdjęć. Pozostałe zniknęły jeszcze szybciej niż zdążyłam je przygotować :) Buły są mięciutkie, puszyste, kruszonka chrupiąca i lekko słodka, a nadzienie obłędnie pachnące.
 
Drożdżówki z jagodami i kruszonką
Składniki
Składniki na 10 sztuk.
Ciasto:
  • 100 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 500 - 55- g mąki pszennej
  • 2 jajka
Kruszonka:
  • 70  g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 50 g masła
Nadzienie:
  • 0,5 l jagód leśnych (lub 350 g)
  • 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania
Blachę piekarnikową (tę dużą, która jest standardowym wyposażeniem piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem i rozgniatamy. Dodajemy letnie mleko i mąki tyle, by powstała masa gęstości śmietany. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę i jajka i zagniatamy przez 10 min. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło i ponownie zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste (w razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki).

Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą, aż się dokładnie połączą.

Nadzienie:
Borówki mieszamy z 2 łyżeczkami cukru.

Przygotowanie drożdżówek:
Piekarnik nagrzewamy do 200oC.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej formujemy kulkę i lekko rozwałkowujemy na okrągły placek. Wszystkie placuszki układamy na przygotowanej wcześniej blasze. Zostawiamy na 10 min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie w każdej bułeczce wygniatamy dnem szklanki niezbyt głęboką dziurę. Brzegi bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Do środka wydrążonych szklanką wgłębień nakładamy nadzienie, a brzegi (i odrobinę środek) posypujemy kruszonką. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min.

Przed podaniem można udekorować lukrem, choć same buły posypane kruszonką są już na tyle słodkie, że tę część pominęłam.


Źródło przepisu (z drobnymi zmianami): gotujebolubie.pl
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze