Drożdżowa strucla makowa

Kategoria: Ciasta,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012

Bardzo smaczna i stosunkowo łatwa strucla. Zwykle jestem sceptycznie nastawiona do wypieków z gazet i książeczek, ale tym razem jestem miło zaskoczona i z pewnością zachęciło mnie to do wypróbowania innych przepisów z tej serii.
 
Drożdżowa strucla makowa
Składniki
  • 1/4 szkl. oleju
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • szklanka mleka
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami
  • roztrzepane białko

Kruszonka:
Drożdżowa strucla makowa gotowe
Sposób przygotowania
Masło stopić i ostudzić. 

Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać połową cukru pudru i rozgnieść. Dodać olej, żółtka, jajko i dokładnie wymieszać.

Następnie dolać lekko podgrzane mleko, mąkę, sól i wyrobić ciasto. Dodać stopione masło i jeszcze raz zagnieść.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po tym czasie zagnieść ponownie. Piekarnik rozgrzać 180oC.

Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości formy. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i rozsmarować masę makową (pół puszki na jeden prostokąt).

Delikatnie zwijać smarując ciasto białkiem. Brzegi ciasta skleić. Taki wałek przekroić na pół pozostawiając 1/6 ciasta nieprzekrojoną. Rozkrojone części zapleść w "warkocz". Na koniec rozkroić pozostałą część ciasta i dokończyć zaplatanie.

Obie strucle umieścić delikatnie w prostokątnej formie tak, aby były przedzielone papierem. Można też piec w dwóch osobnych keksówkach.

Składniki kruszonki zmieszać ze sobą i rozkruszyć w palcach. Wierzch każdej strucli posmarować białkiem i posypać kruszonką.

Piec w 180oC przez ok. 60min.
Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy w środku są dobrze upieczone.

Jeśli z wierzchu bardzo się przyrumieniły, a środek wymaga dopieczenia można owinąć szczelnie całą formę folią aluminiową i podpiec tak jeszcze, aż środek się dobrze upiecze.



Źródło przepisu: książeczka pt: "Serniki, makowce, szarlotki" Janiny Kaczorek (nr.12/2011; indeks 352985; str.54-55)
Drożdżowa strucla makowa
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 68
Ocena: 3.36
Komentarze
Komentarz
Sandra recipe[napisał(a)]
dnia 23-12-2023
A co z drugą połową cukru pudru?
Komentarz
Ava recipe[napisał(a)]
dnia 23-12-2023
Czy mogę użyć drożdży suszonych?
Komentarz
Beti recipe[napisał(a)]
dnia 17-07-2023
Super wspaniały przepis uwielbiam go
Komentarz
Ewa recipe[napisał(a)]
dnia 11-11-2022
Przepis udany, tylko ja mam kupuję i gotuję a następnie przekręcam przez maszynkę i dodaję bakalie, miód, kakao, masło i wszystko razem przesmażam na patelni. U mnie mniej mleka bo daję duże jajka, ale to ma wyczucie. Przepis godny polecenia.
Komentarz
Beata recipe[napisał(a)]
dnia 01-11-2022
A co z drugą połowa cukru?
Komentarz
Małgosia recipe[napisał(a)]
dnia 22-12-2023
Miałam ten sam problem.
Komentarz
Monika H recipe[napisał(a)]
dnia 21-12-2023
Chyba można wykorzystać do kruszonki , chociaż ja używam zwykłego cukru i krupczatki .
Komentarz
Marzena recipe[napisał(a)]
dnia 30-12-2021
Jutro próba odezwę się jak wyszło
Komentarz
Ula recipe[napisał(a)]
dnia 12-12-2020
Wspaniały przepis, makowiec zawsze wychodzi.
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 12-12-2020
Bardzo dziękuję i ogromnie się cieszę. Przesyłam pozdrowienia :)
Komentarz
Aga recipe[napisał(a)]
dnia 23-12-2019
Najpyszniejszy jaki jadłam ,robię go przynajmniej raz w tygodniu zmieniam tylko masy orzechowa ,mak albo powidła pyyyyycha
Komentarz
Natalia recipe[napisał(a)]
dnia 11-12-2019
Najlepszy