Cztery sposoby na świąteczne ciasteczka
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Boże Narodzenie
Dodano: 29 listopada 2013
Składniki
- 127 g masła (o temp. pokojowej)
- 1 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka (o temp. pokojowej)
- 3 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 lukru królewskiego
Dodatkowo można użyć:
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 szklanka kakaa
- 3 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Przepis na lukier -> Lukier królewski.
Sposób przygotowania
1) Na ciasteczka maślane:
Masło i cukier miksujemy na puszysta masę (ok. 5 min.). Dodajemy ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia i sól. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy aż masa będzie jednolita.
2) Na ciasteczka korzenne:
W niedużym naczyniu mieszamy 2 łyżki cukru, imbir, cynamon i zmielone ziele angielskie. Tak zmieszane przyprawy dodajemy do ciasta przygotowanego na ciasteczka maślane (całej porcji ciasta). Mieszamy aż wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą.
3) Na ciasteczka cytrynowe:
Do całej porcji ciasta na maślane ciasteczka dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
4) Na ciasteczka kakaowe:
Postępujemy zgodnie z krokiem pierwszym, z tym, że kakao dodajemy tuż po dodaniu jajek, a następnie dodajemy tylko 2 2/3 szkl. mąki pszennej.
Gdy już przygotujemy masę ciasta o wybranym przez nas smaku, dzielimy ją na pół, lekko rozwałkowujemy na kształt małego dysku i owijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez ok. 1h (w takiej postaci masę na ciasteczka można przechowywać w lodówce do dwóch dni).
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Dwie blachy na ciasteczka wykładamy pergaminem.
Wyjmujemy jeden dysk ciasta z lodówki i rozwałkowujemy go na blacie lekko oprószonym mąką na grubość ok. 3-6 mm.
Wycinamy kształty gwiazdek, mikołajów lub dowolne inne i przenosimy je za pomocą metalowej szpatułki na przygotowaną wcześniej blachę. Wkładamy na 10 min. do lodówki do schłodzenia.
Blachy z ciasteczkami do pieczenia umieszczamy w piekarniku na drugim i trzecim poziomie od góry. Ciasteczka pieczemy 12-15 min. w zależności od ich wielkości i grubości (powinny być rumiane i nieco twarde).
Po upieczeniu pozostawiamy je na 5 min. do ostygnięcia, a następnie przenosimy metalową szpatułką na kratkę do studzenia i pozostawiamy tam do całkowitego ostygnięcia.
Z drugim dyskiem ciasta postępujemy podobnie jak z pierwszym.
Dekoracja:
Przygotowujemy lukier wg tego przepisu --> Lukier królewski.
Gdy ciasteczka dobrze ostygną przystępujemy do dekorowania - używam końcówki z małym otworkiem.
Pozostawiamy do zastygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni.
Przepis zaczerpnięty z: www.myrecipes.com ("Christmas Cookies 4 Ways").