Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z błonek i rozbić tłuczkiem na cienki plaster*
Posypać solą i pieprzem z obu stron - przyprawy wetrzeć.
Następnie na jednej połowie kurczaka kładziemy plaster szynki, na to plaster żółtego sera i ponownie szynkę. Kurczaka składamy na pół tak aby szynka i ser znalazły się w środku. Spinamy wykałaczką.
Tak przygotowane mięso obtaczamy z obu stron w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce, po czym smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć wykałaczkę :)
Notatki
*Do rozbicia kurczaka tłuczkiem używam rękawa spożywczego. Wkładam oczyszczonego kurczaka w środek rękawa, rozcinam go z jednej strony, aby mięso podczas rozbijania mogło zwiększyć swoją objętość i tłukę przez folię. Pozwala to zapobiec rozpryskiwaniu mięsa i ułatwia przekładanie z jednej na drugą stronę gdy trzeba doprawić przyprawami.