Ciasto z truskawkami i galaretką

Kategoria: Ciasta
Dodano: 13 lipca 2014

To ciasto jadłam wiele razy, przygotowane przez wiele osób. Jedyną rzeczą którą można w nim zepsuć jest galaretka, która zamiast tężeć na owocach, uparcie wsiąka w ciasto pozostawiając suchy wierzch. Ja mam na to swój sposób opisany poniżej w przepisie (z pędzelkiem), mniej cierpliwym pozostaje dobrze wysmarować ciasto budyniem i mieć nadzieję, że galaretka zdąży stężeć nim wsiąknie ;)

 Jak macie swoje sposoby, podzielcie się nimi w komentarzach :)
 
Składniki
Biszkopt:
 
  • 5 jajek (o temp. pokojowej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru

Krem:
 
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 g masła (o temp. pokojowej)

Dodatkowo:
 
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej 
Ciasto z truskawkami i galaretką
Sposób przygotowania
Formę o wymiarach ok. 23 x 33 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170oC.

Biszkopt:

Żółtka oddzielamy od białek. 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane mąki - pszenną i ziemniaczaną.

Masę wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę, lekko wyrównujemy i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok 30-40 min.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa:

Żółtka miksujemy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy.

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z mlekiem tak, aby nie było grudek.  Całość wlewamy do żółtek, mieszamy.

Mieszankę stawiamy na maszynce i podgrzewamy na małym ogniu, aż do zagotowania, następnie gotujemy przez ok. 3 min. (Uwaga: trzeba często mieszać, bo łatwo się przypala).

Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa jest chłodna dodajemy masło i miksujemy.

Galaretka:

Przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu lecz zmniejszamy troszkę ilość dodawanej wody. Odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowanie całego ciasta:

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.

Gdy biszkopt jest ostudzony smarujemy go chłodną masą (cała powierzchnia ciasta powinna być pokryta masą). Na wierzch układamy połówki truskawek.

Gdy galaretka zaczyna tężeć maczamy w niej silikonowy pędzelek i smarujemy truskawki wraz z masą, chwilkę czekamy i smarujemy ponownie. Czynność powtarzamy, aż na masie i truskawkach zrobi się cienka warstwa galaretki. Wówczas resztę galaretki ostrożnie wlewamy na ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia (ja zwykle wstawiam całość do lodówki).
Można oczywiście pominąć etap z pędzelkiem i od razu wlać galaretkę na ciasto, ale wówczas ryzykujemy, że większa jej część przesiąknie do ciasta, zamiast stężeć na owocach.



Przepis na biszkopt zaczerpnęłam z: wypiekizpasją.blox.pl

 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 10-05-2015
Ale... ?? ;)
Komentarz
Nikola Kudryk recipe[napisał(a)]
dnia 09-05-2015
ale

OSTATNIO DODANE

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

Sok malinowy

kategoria Domowej roboty

Babka na żółtkach

kategoria Ciasta,Wielkanoc

OSTATNIO SKOMENTOWANE