Ciasto jogurtowe z truskawkami

Kategoria: Ciasta
Dodano: 09 czerwca 2017
Jest to pierwsze ciasto jogurtowe, które wyszło mi bezbłędnie. Nie było zakalca, nic się nie przypaliło, nie trzeba było trzymać dłużej w piekarniku, ani zawijać folią w trakcie pieczenia. Sekretem było wyjęcie składników z lodówki odpowiednio wcześnie, przesianie mąki i jej delikatne wmieszanie w masę. Zachęciło mnie to aby podjąć kolejne próby z innymi przepisami na ciasta jogurtowe, a że sezon na świeże owoce się rozpoczyna, to i okazji ku temu będzie wiele.
Składniki
Wszystkie składniki powinny być o temp. pokojowej. Jeśli mamy któryś z nich w lodówce, należy go wyjąć co najmniej 2 godz. przed pieczeniem.
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 500 g mąki tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto: 
  • 500 g świeżych truskawek (mogą być inne owoce)
  • cukier puder (do posypania gotowego ciasta)
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Sposób przygotowania
Przygotowujemy kwadratową formę 24x24 cm - smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół.

Piekarnik nastawiamy na 180oC (pieczenie góra i dół).

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt, olej i sok z cytryny, mieszamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy, a następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką (niezbyt długo - tylko do połączenia składników).

Masę przelewamy do przygotowanej formy, a na wierzch wykładamy truskawki.

Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min, do suchego patyczka.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Źródło przepisu: ilovebake.pl
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Owsianka

kategoria Coś na ząb

Bulion drobiowy

kategoria Zupy

Zupa pomidorowa

kategoria Zupy

OSTATNIO SKOMENTOWANE