Ciasto jogurtowe z borówkammi amerykańskimi

Kategoria: Ciasta
Dodano: 16 sierpnia 2018
Po upieczeniu tarty czekoladowej zostało mi jeszcze całkiem sporo borówek amerykańskich. Postanowiłam znaleźć przepis na ciasto, w którym mogłabym je wykorzystać. Oto i ono. Łatwe do zrobienia, nie miałam kłopotów ani z przygotowaniem, ani też z wyrastaniem. W smaku jest lekkie, puszyste, nieco wilgotne. 
Ciasto jogurtowe z borówkammi amerykańskimi
Składniki
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g maki pszennej + 1 łyżka do wymieszania z owocami
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Owoce opłukujemy, odsączamy z wody i oprószamy mąką, mieszamy.

Przygotowujemy formę o wymiarach ok. 20 x 11 x 7,5 cm - smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt i krótko mieszamy. 

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. 

Na wcześniej przygotowana blachę wylewamy 1/3 porcji ciasta, wykładamy 1/3 owoców i powtarzamy na przemian raz ciasto, raz owoce.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka.


Źródło przepisu: www.smakolykibereniki.blogspot.com
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 38
Ocena: 2.93
Komentarze
Komentarz
Elżbieta recipe[napisał(a)]
dnia 08-06-2023
Wow, super pomysł, ja robię z rabarbarem lub śliwkami i też jest pyszne ♥️. Pozdrawiam.