Ciasto drożdżowe bez zagniatania

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Właściwa nazwa tego ciasta powinna brzmieć „ciasto z atrakcjami”. Wynika to z faktu, iż ciasto rozrasta się w błyskawicznym tempie do gigantycznych rozmiarów.
Tuż po wstawieniu do piekarnika zaczęło rosnąć, zanim jeszcze zdążyłam włączyć piekarnik. Potem było już tylko gorzej :)
Najpierw środek urósł tak, że zaczęło brakować formy, a potem cała góra razem z brzoskwiniami „spłynęła” i zaczęła kapać na spód gazowego piekarnika. Mnóstwo dymu, zapach spalenizny zamiast pięknego aromatu drożdżowego ciasta, a na koniec... wszystko się zapaliło.

Po opanowaniu sytuacji szkoda mi było wyrzucać tego co zostało w blasze i postanowiłam to szybko wstawić z powrotem i dopiec. I udało się. Wyszło mniej wyrośnięte, ale nadal puszyste, mięciutkie, a co najważniejsze dopieczone.

Wszystkim początkującym polecam bardzo szybko postępować w kolejnych częściach przepisu i nie zrażać się :)
Ja z pewnością powtórzę cały przepis i mam nadzieję, że tym razem będzie to mniej stresujący wypiek.
Powodzenia ;)
Ciasto drożdżowe bez zagniatania
Składniki
  • 100g drożdży (rozkruszyć)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. zimnego mleka
  • 5 jajek (roztrzepanych)
  • 4 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto drożdżowe bez zagniatania gotowe
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki w powyższej kolejności wrzucić do dużego naczynia. Nie mieszać. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wszystko wymieszać i przełożyć na dużą
prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką.

Wstawić do zimnego piekarnika i piec 40 min. w 175oC.


Przepis pochodzi z: www.smakmojegodomu.blox.pl
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Czekolada na gorąco

kategoria Koktajle, smoothies, milkshakes

Racuchy pyszne i szybkie

kategoria Coś na ząb

Powidła śliwkowe

kategoria Przetwory

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

kategoria Przetwory

OSTATNIO SKOMENTOWANE