Ciasto czekoladowe z bananami

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Ciasto wyszło w smaku bardzo podobne do "Kopca Kreta" znanego producenta, a moje uznanie zdobyło faktem, że nie jest ciastem z torebki. Z pewnością powtórzę ten wypiek, lecz tym razem dodam nieco więcej bananów.
Składniki
CIASTO:
  • 125g masła
  • 125g gorzkiej czekolady (roztopić i ostudzić)
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (używam Nescafe espresso)
  • 150g drobnego cukru
  • 5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:
  • 2 szklanki śmietanki tortowej 36 %
  • 1 op.śmietanfix'u (lub 3 łyżeczki żelatyny)*
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady

NADZIENIE:
  • 6 bananów
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • ok. 6 łyżek dżemu wiśniowego (użyłam konfitury)

Można używac formy 29x16 cm, kwadratowej o bokach 23cm lub tortowej o średnicy 24 cm. Sprawdzi się także forma 23x33 cm.
Sposób przygotowania
CIASTO:

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać (roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną) czekoladę. Cały czas miksując dodać kawę rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody, następnie wsypać cukier i dodawać po jednym żółtku za każdym razem dobrze mieszając.
Mąkę przesiać przez sito do masy, dodać proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej, tym razem delikatnie, choć dokładnie mieszając (tu nie byłam zbyt delikatna i zmiksowałam całość na najmniejszych obrotach).

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok.30 min w 170oC. Zrobić test suchego patyczka.
Po upieczeniu dobrze wystudzić, ściąć wyrośniętą górę, a resztę ciasta przekroić na dwa równe blaty.

MASA:

(wersja ze śmietanfix'em)
Schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfix'em. Ok 1/3 masy odłożyć do osobnej misy, a do pozostałej części dodać 3/4 czekolady startej na drobnych oczkach tarki.

(wersja z żelatyną)
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, lekko przestudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, zamieszać. Ok 1/3 masy odłożyć do osobnej misy, a do pozostałej części dodać 3/4 czekolady startej na drobnych oczkach tarki.

Spód ciasta (dolny blat) przesmarować dżemem, ułożyć przecięte na pół banany. Owoce skropić sokiem z cytryny. Rozsmarować masę zmieszaną z czekoladą. Przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć odłożoną część śmietany. Posypać pozostałą częścią startej czekolady.


Przepis pochodzi z: mojeekspresjekulinarne.blox.pl
Ciasto czekoladowe z bananami
Notatki
*Robiąc masę wybrałam opcję ze śmietanfix'em, ponieważ do mas z żelatyną nie mam szczęścia.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 15
Ocena: 4.57
Komentarze
Komentarz
krysia recipe[napisał(a)]
dnia 26-06-2018
pychotka!!
Komentarz
Krzys recipe[napisał(a)]
dnia 28-12-2017
Wyszło mi!! :) Pierwsze ciasto, które mi wyszło! :) Żona jest zadowolona!! :)
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 11-10-2015
Ewelko, szczerze mówiąc dosyć dawno temu je piekłam, więc nie pamiętam. Ale może któryś z użytkowników strony jak trafi na Twój komentarz i będzie piekł to ciasto, to wrzuci rozmiary (może to będę ja, jeśli przy okazji pieczenia o tym nie zapomnę). Pozdrawiam.
Komentarz
Ewelka recipe[napisał(a)]
dnia 08-10-2015
A z tego przepisu stosując wszystko krok po kroku jak ma wysokość ciasto po upieczeniu?
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 12-03-2015
Ingo, ja kroję banany na polowki w zaleznosci od ich dlugosci. Jesli sa krotkie, to tylko wzdluz, a jesli dlugie to w sumie na cwiartki, aby jak najwiecej zmiescic ich do ciasta. Pozdrawiam cieplo
Komentarz
Inga recipe[napisał(a)]
dnia 12-03-2015
Banany przekroic na pol i wzdluz czy tylko na pol?!
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 27-02-2015
Ewo, bardzo dziękuję :) Banany kroję wzdłuż, a czasem dodatkowo w połowie, by więcej zmieściło się do ciasta. Kawę natomiast zawsze robię na początku przygotowan, wiec zanim zaczynam ja dodawać do ciasta, jest już lekko przestudzona. Pozdrawiam!
Komentarz
Ewa recipe[napisał(a)]
dnia 26-02-2015
Moje ulubione ciasto pysznosci uwielbiam a Twoje wyglada jak z cukierni. Czy banany przekroic na pol nie wzdluz?! Odnosnie tej kawy rozpuszczonej dodajemy ja ostudzona calkowicie czy taki wrzatek?!
Komentarz
Beata recipe[napisał(a)]
dnia 30-12-2014
Rewelacyjne! Robiłam na Święta. Biszkopt jest idealnie wilgotny, nada sie też do WZ :). POLECAM!
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 28-11-2014
Aneto, pod składnikami (a dokładniej pod składnikami na nadzienie) są wypisane rozmiary blach, które się sprawdzają w tym przepisie. Dla ułatwienia: "Można używac formy 29x16 cm, kwadratowej o bokach 23cm lub tortowej o średnicy 24 cm. Sprawdzi się także forma 23x33 cm"
Komentarz
Aneta recipe[napisał(a)]
dnia 26-11-2014
a jakie wymiary blachy??
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 24-11-2014
Majka, przepraszam, że tak późno odpowiadam. Właśnie skończyłam się przeprowadzać i przyznam szczerze, że ostatnio rzadziej zaglądałam na stronkę. Już spieszę z wyjaśnieniami: kawę rozpuszczamy w łyżce WODY - mój błąd, wcześniej źle zapisałam, teraz już poprawiłam - dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę. Podczas ubijania śmietany dodajemy cukier puder (z dwóch powodów - jest bardziej słodkie i śmietana robi się odrobinę bardziej zwarta). Jeśli wolisz bez cukru pudru, też będzie ok, bo i tak dodajemy żelatynę lub śmietanfix. Jeszcze raz dzięki za komentarz. Pozdrawiam - Ania
Komentarz
Majka recipe[napisał(a)]
dnia 08-11-2014
Ciasto wyglada przepysznie przecudownie takie idealne. Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumialam kawe rozpuszczamy w czekoladzie?! Mozna prosic o wyjasnienie? W wykonaniu pisze zeby ubic smietanke z cukrem pudrem dla jadnosci?! Banany przekroic wzdluz?
Komentarz
iwa recipe[napisał(a)]
dnia 24-08-2014
Robie :) robie
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 21-12-2013
Bardzo się cieszę. Dziękuję za komentarz.
Komentarz
Agata recipe[napisał(a)]
dnia 21-12-2013
Pysznota, przepyszne, dziękuje za przepis!
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 06-03-2013
IzaO - cieszę się, że wyszło. Życzę udanych kolejnych wypieków. Pozdrawiam :)
Komentarz
IzaO recipe[napisał(a)]
dnia 04-03-2013
Ciasto wyszło rewelacyjne, intensywny smak czekolady super uzupełnia się z bananami. Najlepiej przygotować ciasto 2 dni przed jedzeniem, smaki świetnie się "przegryzą". Domownicy jeszcze nie zjedli pierwszego, a już składają zamówienie na kolejną blachę ciasta. Polecam :)
Komentarz
dorota recipe[napisał(a)]
dnia 12-04-2012
Wypróbowałam ten przepis na święta. Ciasto pyszne, nie za słodkie. Użyłam żelatyny i konfitury truskawkowej bo moi nie bardzo lubią wiśnie. Pycha!!!

OSTATNIO DODANE

Owsianka

kategoria Coś na ząb

Zupa pomidorowa

kategoria Zupy

Bulion drobiowy

kategoria Zupy

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

OSTATNIO SKOMENTOWANE