Ciasteczka półfrancuskie z jabłkami
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ok. 8 kawałków (ja podzieliłam na 16), bo wolę cieńsze plasterki, ale przez to troszkę mi się spiekły).
Masło ucieramy (np. w malakserze), następnie dodajemy mąkę i ser. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na ok. 30 min do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 4mm i wykrawamy duże koła (można użyć pokrywki od szerokiego słoika lub największej średnicy foremki do wykrawania ciasteczek).
Do środka kładziemy plasterek jabłka tak, by wąski brzeg był w środku i składamy ciasto na pół.
Ciasteczka układamy na lasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200oC przez ok. 20min.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z: 2smaki.pl
Notatki
Nie przepadam za ciastem francuskim, ale akurat te ciasteczka różnią się nieco od typowego ciasta. Są delikatne, nieco kruche, ale nade wszystko najlepsze na ciepło.
Jabłko przed włożeniem do środka ciasteczka można obtoczyć w cynamonie zmieszanym z cukrem waniliowym.