Bigos staropolski
Kategoria: Coś na ząb,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna można ją opłukać, zalać wodą i pozostawić do namoczenia. (Moczyłam całą noc, ale można również zagotować i wylać wodę, po czym gotować dalej w świeżej wodzie).
Następnie pokroić i zalać niewielką ilością wody. Dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, jałowca, liście laurowe i gotujemy przez 1,5h. W tym czasie do osobnego garnka dajemy umyte i pokrojone drobno grzyby. Dodajemy przyprawy - ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy aż zmiękną, a następnie dodajemy je razem z wywarem do gotującej się kapusty.
Wieprzowinę i wołowinę myjemy, kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na smalcu na złoty kolor. Dolewamy troszkę wina i dusimy przez kilka minut.
Na patelni podsmażamy pokrojoną szynkę, kiełbasę, boczek i posiekaną cebulę.
Wszystkie mięsa duszone w winie i podsmażane na patelni dodajemy do kapusty. Gotujemy przez następną godzinę często mieszając. W razie potrzeby można podlewać troszkę wodą. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w paski śliwki i pozostałe wino.
Przepis pochodzi z: www.kuron.com.pl *
Notatki
*Zmieniłam trochę proporcje i nieznacząco sposób przygotowania.