Barszcz czerwony

Kategoria: Zupy
Dodano: 03 sierpnia 2018
Barszcz ten nauczyła mnie gotować moja mama. I choć w przepisie wykorzystywany jest koncentrat barszczu, którego pewnie wielu przeciwników tu spotkam (rozumiem i szanuję, wszak de gustibus non est disputandum), to dla mnie i tak to będzie najlepszy barszczyk na świecie :)
 
Barszcz czerwony
Składniki
  • 4 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 6 dużych buraków
  • 300 ml koncentratu barszczu 
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • sok z połówki cytryny lub 1 łyżka octu
  • pół łyżeczki cukru 
Sposób przygotowania
Bulion gotujemy na małym ogniu, dodajemy obrane i pokrojone w grube plastry buraczki.

Dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dolewamy koncentrat barszczu, a także ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i ponownie gotujemy ok. 10 min.

Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny (lub octem) i cukrem.

Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 3.75
Komentarze