Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami.
Banany obieramy i zgniatamy na papkę lub miksujemy blenderem. Jeżeli używamy blendera, dodajemy do bananów cukier, blenderujemy, a następnie dodajemy roztopione masło i ponownie blenderujemy.
Jeżeli nie używamy blendera, do zgniecionych bananów dodajemy cukier i roztopione masło i dokładnie mieszamy.
Składniki suche (proszek do pieczenia, sodę i mąkę) mieszamy razem i przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy do tego bananową papkę i całość mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i mieszamy tylko do momentu, gdy nie będzie grudek.
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości, wierzch posypujemy orzeszkami i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 20 min, aż się zarumienią.
Źródło przepisu: saffronhut.blogspot.com