

Soczewicę dobrze opłukujemy, zalewamy wodą – tak by ją lekko przykryła – i gotujemy ok. 30min.
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na bladozłoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilkę smażymy i dodajemy startą marchew. Całość smażymy jeszcze ok. 5-7 min. często mieszając.
Gdy soczewica jest już ugotowana (może być półmiękka) dodajemy warzywa z patelni, zalewamy bulionem, całość mieszamy i gotujemy kolejne 15 minut (po ugotowaniu soczewica powinna być zupełnie miękka). Można doprawić solą i pieprzem, ja tego nie robiłam, bo sam bulion był już na tyle dobrze doprawiony, że nie było takiej potrzeby. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i majeranek.
Można podawać z pieczywem i posypane z wierzchu natką pietruszki.
Przepis pochodzi z: slodkoslono.blogspot.com (wpis z 23.lutego 2012)
*Oryginalnie podano 1,5 cebuli. Zmniejszyłam nieco ilość, bo z doświadczenia z zupą z czerwonej soczewicy wiem, że im więcej cebuli, tym zupa ma nieco bardziej słodkawy posmak, który chciałam nieco złagodzić.
kategoria Ciasta,Wielkanoc
kategoria Desery
kategoria Coś na ząb
kategoria Domowej roboty,Wielkanoc,Boże Narodzenie