Zupa z czerwonej soczewicy

Kategoria: Zupy
Dodano: 10 grudnia 2012

Zdrowa, łatwiej strawna niż fasolowa, czy grochowa, a przy tym zawiera wit. B, E i żelazo. Jeśli do tego dodam, że nie trzeba wcześniej moczyć soczewicy i jest sycąca, to jak dla mnie jest to zupa niemal idealna :)
Szybko, łatwo i bardzo smacznie. I czego chcieć więcej...
Składniki
  • 1 nieduża cebula
  • 2 kubki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów krojonych, lub kilka świeżych
  • 3 litry bulionu*
  • sól
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
  • olej
Zupa z czerwonej soczewicy gotowe
Sposób przygotowania

W dużym garnku gotujemy bulion warzywny.

 

Międzyczasie cebulę drobno siekamy, lekko podsmażamy na wielkiej patelni, w małej ilości oleju. Dodajemy soczewicę i całość smażymy przez chwilę – należy często mieszać, by się nie przypaliło. Pomidory rozdrabniamy blenderem (jeśli są świeże należy je uprzednio sparzyć, obrać ze skórki i usunąć twardy środek). Dodajemy je do soczewicy i wszystko razem dusimy ok. 10 min.

 

Całą zawartość patelni dodajemy do bulionu i gotujemy wszystko ok. 20 min. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę. Można ozdobić bazylią.

Notatki

*Podczas gotowania soczewica znacznie pęcznieje. Jeżeli zupa zrobi się bardzo gęsta można dolać troszkę wody. Jeżeli zupę tą przygotowujemy po raz pierwszy, warto ugotować litr bulionu więcej. Wówczas przepis zrobić z podanej ilości, a gdy stwierdzimy, że wolimy mniej gęstą, wykorzystujemy ten odstawiony litr.

 

Mi wyszła bardzo gęsta i musiałam dogotowywać bilion, stąd moja uwaga :)

Zupa jest najlepsza na drugi dzień.

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze