Zimowe muffiny bananowe

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Boże Narodzenie
Dodano: 01 marca 2014

Jako, że ostatnimi czasy można poczuć wiosnę za oknem, a niebawem zawita także ta kalendarzowa, zatem żegnam symbolicznie zimę tym wpisem. Muffinki są bardzo bananowe, wilgotne i dosyć sycące. Krem uzupełnia ich smak, choć jest to jedna z tych "cięższych" przekąsek - duże, wilgotne muffiny plus nieco tłusty krem dają uczucie sytości na dłuższą "chwilę".
Zimowe muffiny bananowe
Składniki
Na muffiny:
 
  • 3 duże banany (rozgniecione lub zblenderowane)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 szkl. (435 g) mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g masła
  • 2 1/4 szkl. (495 g) cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szkl. (375 ml) maślanki

 

Na krem:

 

  • 125 g serka Philadelphia
  • 113 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 - 1 łyżeczki cukru pudru
Zimowe muffiny bananowe gotowe
Sposób przygotowania
Muffiny:

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Formę na 24 muffinki.

W misce rozgniatamy banany ( ja zmiksowałam je blenderem) i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na bok.

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą. Odstawiamy.

W kolejnym naczyniu mieszamy maślankę z ekstraktem z wanilii. Odstawiamy.

Masło i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy masę po dodaniu każdego z nich. Następnie na przemian dodajemy mieszankę mąki z sodą i maślanki z wanilią. Zaczynamy od mąki i na mące kończymy. Na koniec dodajemy przygotowane banany.

Formy na muffiny napełniamy masą do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 20 min. (do suchego patyczka).

Masa:

Na małych obrotach miksera miksujemy serek, masło i ekstrakt z wanilii. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy i mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Na koniec zwiększamy obroty miksera na najwyższe i miksujemy (bardzo krótko), by masa była bardziej puszysta.

Po upieczeniu muffiny przekładamy na kratkę do studzenia. Gdy zupełnie ostygną, masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką M1 lub podobną i dekorujemy muffiny. Można posypać posypką cukierniczą.


Przepis pochodzi z: www.foodfanatic.com (tytuł: Banana Cupcakes: With Cinnamon Cream Cheese Frosting)
Zimowe muffiny bananowe
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Kasia recipe[napisał(a)]
dnia 31-05-2014
Uwielbiam piec ! Po prostu lubię to robić .
Komentarz
Kasia recipe[napisał(a)]
dnia 31-05-2014
Wyglądają apetycznie .